Japp, vi vet hur det känns. Skorna har börjat lukta, IGEN! Men misströsta icke, det händer alla och det finns tips och tricks man kan ta till för att åtgärda problemet.

Börja genom att ta ut innersulan och skrubba den för hand med en disksvamp och tvättmedel. Låt skorna sedan lufttorka så att de inte krymper.

Strö i lite bikarbonat i innersulan och låt dem stå kallt, ställ gärna in den i frysen över natten. När sulorna återigen är torra kan du lägga in dem i skorna igen och efter varje användning kan du lägga tepåsar i skorna, de absorberar nämligen upp fukten. Och lämnar en ganska trevlig lukt efter sig.

TVÄTTA SKOR I TVÄTTMASKIN

Det går att tvätta skor i tvättmaskin men man ska vara försiktigt. Man börjar med att ta bort skosnören, ut med innersulan, borsta bort all smuts på skorna, det är viktigt att man borstar bort smutsen riktigt ordentligt! Annars kan smutsen gro in sig i tyger ännu mer.

Därefter ska du läsa tvättråden som finns i skorna och följ det som står.

Står det exempelvis 40 grader är det bara att slänga in skorna i tvättmaskinen och vänta, står det endast handtvätt men du känner dig lite modig kan du tvätta dem i maskinen också, välj dock ett program som är skonsamt och max 30 grader.

Ett annat bra tips är att använda en tvättpåse, dessa skyddar både skorna och tvättmaskinen. Har du ingen tvättpåse kan ett örngott fungera som ersättning.

Skosnören och skor går bra att tvätta i maskin, men innersulan ska man allra helst tvätta för hand.

Tvätta också handdukar och lakan med skorna för att skydda tvättmaskinen. Tänk även på att använda en mindre mängd tvättmedel eftersom du bara tvättar skor.

Efter processen ska du helst låta skorna lufttorka, det gör att de håller sin form bättre, för bästa resultat skall du låta skorna lufttorka med ett skoblock.

Efter processen ska du helst låta skorna lufttorka, det gör att de håller sin form bättre, för bästa resultat skall du låta skorna lufttorka med ett skoblock. Du kan läsa mer om rengöring av skor.